051 205 790

info@barvezivljenja.si

Pri cerkvi 5, 4201 Zgornja Besnica

Logoterapija

"Človeku lahko vzamejo vse razen ene stvari: zadnje od človeških svoboščin – izbrati svoje stališče v katerikoli dani situaciji, izbrati svojo pot."

Viktor E. Frankl

Več o logoterapiji

Logoterapija je terapevtski pristop, ki ga je razvil Viktor E. Frankl, avstrijski nevrolog, psihiater in preživelec holokavsta. Frankl je v svojih delih poudarjal, da je iskanje smisla v življenju pomemben dejavnik za duševno zdravje in dobro počutje. Logoterapija temelji na prepričanju, da ima vsak posameznik v sebi sposobnost, da najde smisel, ne glede na okoliščine.

Osrednja ideja logoterapije je, da človeka ne motivira zgolj želja po ugodju ali izogibanju bolečini, temveč predvsem iskanje in uresničevanje življenjskega smisla. Ta pristop pomaga posameznikom prepoznati in izkoristiti notranje vire moči, da bi se lahko soočili z izzivi ter premagali eksistencialne krize. Logoterapija se osredotoča na prihodnost in to, kako lahko posameznik aktivno in zavestno oblikuje svoje življenje v skladu s svojimi vrednotami in cilji.

V procesu logoterapije raziskujemo vprašanja, kot so:

  • Kaj je smisel mojega življenja?
  • Kako lahko najdem smisel v težkih situacijah?
  • Kakšne vrednote so mi pomembne in kako jih lahko uresničim?

Logoterapija ni le terapevtska metoda, temveč tudi filozofija življenja, ki spodbuja posameznika, da prevzame odgovornost za svoje življenje in išče smisel v vsakodnevnih situacijah. S tem pristopom se naučimo, kako najti upanje in moč tudi v najtežjih trenutkih. S pomočjo logoterapije lahko dosežemo večjo notranjo harmonijo in zadovoljstvo.

VIKTOR E. FRANKL

Viktor E. Frankl (1905-1997) je bil avstrijski nevrolog, psihiater in ustanovitelj logoterapije, tretje dunajske šole psihoterapije. Rodil se je 26. marca 1905 na Dunaju v Avstriji. Njegovo življenje in delo sta močno zaznamovala njegovo osebno prepričanje o pomembnosti iskanja smisla v življenju.

Frankl je že v mladosti kazal veliko zanimanje za psihologijo in filozofijo. Študiral je medicino na Univerzi na Dunaju, kjer se je osredotočil na nevrologijo in psihiatrijo. V zgodnjih letih svojega poklicnega življenja je sodeloval z dvema velikanoma psihoanalize, Sigmundom Freudom in Alfredom Adlerjem, a se je kmalu oddaljil od njunih teorij ter razvil svoj lasten pristop k psihoterapiji.

Med drugo svetovno vojno je bil Viktor E. Frankl skupaj s svojo ženo in družino deportiran v koncentracijska taborišča, vključno z Auschwitzem in Dachauom. Izkušnje iz taborišč so bile izjemno travmatične, vendar so oblikovale jedro njegove filozofije in terapevtskega pristopa. Frankl je opazil, da so tisti, ki so našli smisel v svojem trpljenju, imeli večjo možnost za preživetje. To spoznanje je postalo temelj njegove logoterapije.

Po vojni je Frankl napisal svojo najbolj znano knjigo »Človekovo iskanje smisla« (1946), v kateri je opisal svoje izkušnje iz koncentracijskih taborišč in predstavil osnovne koncepte logoterapije. Knjiga je postala mednarodna uspešnica in bila prevedena v več kot 30 jezikov.

Frankl je nadaljeval svojo kariero kot profesor nevrologije in psihiatrije na Univerzi na Dunaju, kjer je vodil tudi lastno psihiatrično kliniko. Njegovo delo je imelo velik vpliv na področja psihoterapije, eksistencialne analize in humanistične psihologije. Prejel je številne častne doktorate in nagrade za svoj prispevek k psihiatriji in psihoterapiji.

Viktor E. Frankl je bil znan po svoji vztrajnosti, veri v človekovo notranjo moč in sposobnosti najti smisel v življenju tudi v najtežjih okoliščinah. Umrl je 2. septembra 1997 na Dunaju, star 92 let. Za seboj je pustil bogato zapuščino, ki še danes vpliva na terapevtsko prakso in razumevanje človeške psihe.

VOLJA DO SMISLA

Logoterapija je terapevtski pristop, ki ga je razvil Viktor E. Frankl. Temelji na prepričanju, da je iskanje smisla v življenju ključnega pomena za duševno zdravje in dobro počutje. V nasprotju z drugimi psihoterapevtskimi pristopi, ki se osredotočajo na preteklost in nezavedne konflikte, se logoterapija usmerja v prihodnost in iskanje smisla. Ena izmed osrednjih tem logoterapije je koncept »volje do smisla«.

Volja do smisla je osrednja ideja logoterapije in pomeni, da je človekova osnovna motivacija v življenju iskanje in uresničevanje smisla. Po Franklu ljudje ne iščejo zgolj užitkov (kot trdi Freudova psihoanaliza) ali moči (kot trdi Adlerjeva individualna psihologija), temveč predvsem smisel. Volja do smisla je tisto, kar žene ljudi naprej, jim daje upanje in notranjo moč, še posebej v težkih in izzivalnih situacijah.

Pomembne točke volje do smisla:

  • Iskanje smisla v trpljenju: Po Franklu lahko najdemo smisel tudi v najtežjih in najbolj bolečih izkušnjah. Pomembno je, kako se človek sooči s trpljenjem in kakšen pomen mu pripiše. Tisti, ki uspejo najti smisel v svojih preizkušnjah, imajo večjo možnost za osebno rast in notranjo moč.
  • Osebna odgovornost: Logoterapija poudarja pomen osebne odgovornosti pri iskanju in uresničevanju smisla. Vsak posameznik je odgovoren za svoje življenje in odločitve, kar mu daje moč in avtonomijo.
  • Eksistencialni vakuum: Frankl je uvedel pojem eksistencialnega vakuuma, ki opisuje stanje izgube smisla in občutek praznine, kar v sodobnem svetu doživlja mnogo ljudi. Logoterapija pomaga ljudem premagati ta vakuum in najti smisel, ki jim daje občutek izpolnjenosti in zadovoljstva.

Logoterapija v praksi: Terapevtski proces v logoterapiji vključuje pogovore, refleksijo in iskanje osebnega smisla v različnih življenjskih situacijah. Terapevt pomaga stranki prepoznati njene vrednote, cilje in potenciale ter jo spodbuja, da prevzame aktivno vlogo pri iskanju in uresničevanju smisla.

Logoterapija ponuja dragoceno perspektivo za tiste, ki se soočajo z eksistencialnimi krizami, občutkom praznine ali izgubo smisla. S tem pristopom se posameznik nauči, kako najti smisel v svojem življenju, kar vodi k večji notranji harmoniji, zadovoljstvu in duševnemu zdravju.

EKSISTENCIALNA ANALIZA

Eksistencialna analiza je terapevtski pristop, ki ga je razvil Viktor E. Frankl, in je tesno povezan z logoterapijo. Medtem ko logoterapija poudarja iskanje smisla v življenju kot ključno motivacijsko silo, se eksistencialna analiza osredotoča na globlje raziskovanje človekovega obstoja, svobode in odgovornosti.
Ta oblika terapije se lahko uporablja pri različnih duševnih in čustvenih težavah, vključno z anksioznostjo, depresijo, izgubo, travmo in eksistencialnimi krizami. Terapevt pomaga stranki raziskovati in razumeti njene težave skozi prizmo eksistencialnih vprašanj ter najti smiselne in trajne rešitve.
Eksistencialna analiza ni le terapevtski pristop, temveč tudi filozofija življenja, ki spodbuja posameznike k avtentičnemu življenju, polnem smisla in odgovornosti. Omogoča globoko osebno rast in razvoj ter vodi k večji notranji harmoniji in zadovoljstvu.

Brigita Papler Mali

Dipl. psihosocialne pomoči in specializantka logoterapije

Kontakt

Naročanje premo emaila, sms-a ali kontaktnega obrazca

Telefon

051 205 790

Email

info@barvezivljenja.si