051 205 790

info@barvezivljenja.si

Pri cerkvi 5, 4201 Zgornja Besnica

Knjiga: Ker ima ljubezen smisel – Dr. Sue Johnson

Deli prispevek

 

»Ljubezen je sestavljena iz tega, da se dve samoti verujeta, dotikata in pozdravljata.«
    

Rauner Maria Rilke

Kdo je dr. Sue Johnson

Dr. Sue Johnson je priznana kanadska klinična psihologinja in terapevtka, znana po svojem pionirskem delu na področju medosebnih odnosov in terapije parov. Razvila je Emocionalno osredotočeno terapijo (EFT), ki je pristop k terapiji parov in družinskih odnosov, usmerjen v razumevanje in spodbujanje čustvene povezanosti med partnerji.

Ker ima ljubezen smisel

“Ker ima ljubezen smisel” je knjiga dr. Sue Johnson, priznane psihologinje in terapevtke, ki je utemeljiteljica Čustveno usmerjene terapije (EFT). Knjiga raziskuje znanstveno podlago ljubezni in nudi vpogled v to, kako in zakaj se zaljubimo, ostanemo zaljubljeni in zakaj so naši romantični odnosi tako pomembni za naše splošno zdravje in dobro počutje.

Dr. Johnson poudarja, da je ljubezen temeljna človeška potreba, ne zgolj čustvo. Kot človeška bitja smo biološko programirani za čustvene povezave z drugimi. Ljubezen zagotavlja občutek varnosti, ki je ključen za naše preživetje. Knjiga temelji na teoriji navezanosti, ki jo je razvil John Bowlby. Johnson razlaga, da naši odnosi s pomembnimi osebami v otroštvu oblikujejo naše vzorce navezanosti in vplivajo na naše odrasle romantične odnose. Razlikuje med varno, izogibajočo in zaskrbljeno navezanostjo ter razlaga, kako te oblike vplivajo na dinamiko naših odnosov.

Raziskuje, kako ljubezen in čustvena povezanost vplivata na možgane. Pojasnjuje, kako hormoni, kot sta oksitocin in vazopresin, igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju in vzdrževanju močnih čustvenih vezi. Knjiga predstavi Čustveno usmerjeno terapijo, terapevtski pristop, ki ga je razvila dr. Johnson. EFT temelji na razumevanju čustvenih povezav in pomaga parom ponovno vzpostaviti in okrepiti svojo čustveno vez. Johnson deli zgodbe o uspešnih terapijah in daje praktične nasvete za izboljšanje romantičnih odnosov.

Dr. Johnson ponuja strategije za reševanje konfliktov in izboljšanje komunikacije med partnerjema. Poudarja pomen empatije, poslušanja in izražanja potreb na način, ki spodbuja povezanost in razumevanje. Knjiga razkriva, kako se ljubezen spreminja skozi čas in kako jo lahko ohranjamo živo in zdravo. Johnson nudi vpogled v to, kako parom uspešno premagati težke preizkušnje in ohraniti trdno čustveno vez.

“Ker ima ljubezen smisel” je knjiga, ki združuje znanost, teorijo in praktične nasvete, da bi bralcem pomagala razumeti in izboljšati njihove romantične odnose. Dr. Sue Johnson ponuja prepričljiv primer, da je ljubezen temeljna za naše zdravje in srečo ter da lahko z razumevanjem in delom na naših odnosih dosežemo globoko in trajno povezanost. Knjiga je obvezno branje za vse, ki želijo poglobiti svoje razumevanje ljubezni in izboljšati svoje romantične odnose. Dr. Johnson s svojim strokovnim znanjem in empatijo nudi dragocene vpoglede in praktične rešitve za izzive, s katerimi se soočamo v ljubezni.

Logoterapija – sprememba stališča

Logoterapija, ki jo je razvil Viktor Frankl, temelji na...

Kako lahko osebna rast vpliva na naše duševno zdravje

Osebna rast ima pomemben vpliv na naše duševno zdravje,...

Reševanje konfliktov v partnerskem odnosu

Konflikti so naravni del vsakodnevnega življenja in partnerskih odnosov....

Stres

Kaj je stres? Stres je naravna reakcija telesa na različne...