051 205 790

info@barvezivljenja.si

Pri cerkvi 5, 4201 Zgornja Besnica

Knjiga: Močno me objemi Dr. Sue Johnson

Deli prispevek

»Odpleši me k lepoti z gorečo violino. Odpleši me skozi strah, skrij v varno me tišino. Dvigni me kot oljčno vejo, nesi me, golob, domov, odpleši me pod ljubezni krov.«

Leonard Cohen

Močno me objemi: Sedem pogovorov za življenje v ljubezni” je knjiga, ki jo je napisala dr. Sue Johnson in je izšla leta 2008. Ta knjiga je osredotočena na Emocionalno osredotočeno terapijo (EFT), pristop, ki ga je Johnsonova razvila za terapijo parov in družinskih odnosov. V svojem delu poudarja pomen čustvene povezanosti med partnerji kot ključnega elementa za trajno in izpolnjujočo ljubezen.

Knjiga je strukturirana okoli sedmih ključnih pogovorov, ki pomagajo parom razumeti in izboljšati svoje odnose. Ti pogovori nudijo parom okvir za raziskovanje njihovega čustvenega sveta, medsebojnih potreb in za ustvarjanje bolj povezane in varne partnerske zveze. Johnsonova v knjigi uporablja številne primere iz svoje terapevtske prakse, da bi ilustrirala koncepte EFT in njihovo uporabo v resničnih življenjskih situacijah.

Tih sedem pogovorov, opisani v knjigi, so:

  1. Pogovor o dostopnosti in zaupanju: Ta pogovor se osredotoča na raziskovanje, kako se partnerja počutita v odnosu in kako se lahko medsebojno podpirata.
  2. Pogovor o pritrditvi: Osredotoča se na razumevanje potreb po občutku povezanosti in ljubezni, ki ju ima vsak partner.
  3. Pogovor o odvisnosti: Ta pogovor se ukvarja z vprašanjem, kako se partnerja odzivata na stiske in potrebe drug drugega.
  4. Pogovor o bolečini: Osredotoča se na prepoznavanje in razumevanje bolečine, ki jo lahko partner povzroči drugemu.
  5. Pogovor o strahu: Raziskuje, kako se strahovi partnerjev manifestirajo v njihovem odnosu in kako lahko partnerja podpreta drug drugega.
  6. Pogovor o varnosti: Osredotoča se na vzpostavljanje varnega pristana v odnosu, kjer se lahko partnerja počutita zaščitena in sprejeta.
  7. Pogovor o razkritju: Ta pogovor se ukvarja z odpiranjem in razkrivanjem globljih čustev ter potreb v partnerskem odnosu.

Vsak od teh pogovorov je zasnovan tako, da partnerjem ponudi strukturo za raziskovanje njihovih čustev, potreb in interakcij v odnosu. Skozi te pogovore se partnerja učita boljše komunikacije, razumevanja drug drugega ter gradnje močnejše in bolj intimne povezave.

Cilj knjige je pomagati partnerjem razumeti lastne čustvene potrebe in potrebe partnerja, izboljšati komunikacijo med njimi ter krepiti čustveno povezanost. Knjiga je doživela pozitiven odziv bralcev in terapevtov zaradi svoje praktične uporabnosti, jasnega opisa terapevtskih metod ter poudarka na čustveni intimnosti v partnerskih odnosih. Johnsonova s svojim delom prispeva k večjemu razumevanju in priznavanju čustvene dimenzije terapevtskega dela v kontekstu partnerskih odnosov.

Logoterapija – sprememba stališča

Logoterapija, ki jo je razvil Viktor Frankl, temelji na...

Kako lahko osebna rast vpliva na naše duševno zdravje

Osebna rast ima pomemben vpliv na naše duševno zdravje,...

Reševanje konfliktov v partnerskem odnosu

Konflikti so naravni del vsakodnevnega življenja in partnerskih odnosov....

Stres

Kaj je stres? Stres je naravna reakcija telesa na različne...